Μεταπτυχιακή Διπλωματική Διατριβή
- Προϋπόθεση για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.), εκτός από την επιτυχή αξιολόγηση μαθημάτων των δύο (2) πρώτων εξαμήνων, αποτελεί και η επιτυχής ολοκλήρωση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Διατριβής (Μ.Δ.Δ.). Η Μ.Δ.Δ. συγγράφεται στην Ελληνική. Η συγγραφή της Μ.Δ.Ε. σε άλλη γλώσσα υπόκειται στους περιορισμούς του άρθρου 4 του Κανονισμού του Π.Μ.Σ.
- Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12 του Κανονισμού Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΦΕΚ Τεύχος B’ 4942/07.08.2023): «Η έναρξη της εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Διατριβής (Μ.Δ.Δ.) γίνεται μετά την παρακολούθηση όλων των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών και την επιτυχή εξέταση σε αυτά».
- Η Μ.Δ.Δ. πρέπει να είναι ατομική, πρωτότυπη, να έχει ερευνητικό χαρακτήρα και να συντάσσεται σύμφωνα με τις οδηγίες συγγραφής και τις επιστημονικές προϋποθέσεις που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. Το θέμα της πρέπει να εντάσσεται στο αντικείμενο του Π.Μ.Σ. «Αρχαία Κείμενα και Σύγχρονες Αναγνώσεις».
- Ο/Η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια στην έναρξη του τρίτου εξαμήνου σπουδών υποβάλλει αίτημα προς τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. στο οποίο αναγράφεται ο/η προτεινόμενος/η επιβλέπων/ουσα. Η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα της Μ.Δ.Δ. ο/η οποίος/α εισηγείται τον τίτλο της διατριβής.
- Η σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία είναι κατ’ ελάχιστον τριμελής, ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος κατόπιν εισήγησης του/της επιβλέποντα/ουσας. Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, ένας/μια εκ των οποίων είναι ο/η επιβλέπων/ ουσα, πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. ή και συνάφεια με το θέμα της Μ.Δ.Δ. Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής μπορεί να ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Κανονισμού του Π.Μ.Σ.
- Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Διατριβή βαθμολογείται από την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή με βάση τα παρακάτω εννέα (9) κριτήρια:
- Την ευρύτητα του θέματος.
- Τον τίτλο και την περίληψή της.
- Την εισαγωγή της.
- Το θεωρητικό υπόβαθρο/την ανασκόπηση βιβλιογραφίας.
- Τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.
- Τα συμπεράσματα.
- Το ύφος και την ορθότητα του γραπτού λόγου.
- Τη μορφοποίηση και τις βιβλιογραφικές αναφορές.
- Την προφορική παρουσίαση.
Η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του/της ιδίου/ας του/της υποψηφίου/ας, χωρίς σχετική αναφορά, επιφέρει τις πειθαρχικές ποινές της παρ. 2 του άρθρου 17. Οποιοδήποτε παράπτωμα ή παράβαση ακαδημαϊκής δεοντολογίας παραπέμπεται στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. για κρίση και εισήγηση για αντιμετώπιση του προβλήματος στη Συνέλευση του Τμήματος. Ως παραβάσεις θεωρούνται τα παραπτώματα της αντιγραφής ή της λογοκλοπής και γενικότερα κάθε παράβαση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας από μεταπτυχιακό/κή φοιτητή/τρια κατά τη συγγραφή εργασιών στο πλαίσιο των μαθημάτων ή την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Διατριβής.